Vmware Workstation 6.0



27Temmuz2016

Vmware Workstation 6.0

VmWare yani Türkçe karşılığı ile Sanal Makine Deposu oldukça rating alan ve çok popüler bir ürün. Çünkü gerçekten büyük işler başarıyor. VmWare ürünlerini tanımlamak için kullanılabilecek en güzel cümle şu olurdu herhalde “Sanal ama gerçekten farksız sistem emülatörü”.

 

 

VmWare çok çeşitli işletim sistemlerini tek bilgisayar üzerinde çalıştırabileceğimiz bir emülatördür. Örneğin Windows Xp kurulu bir bilgisayar üzerinde VmWare içinden Linux, Novell, Sun Solaris yada diğer Windows sürümlerini çalıştırabilir, hepsini eş zamanlı olarak yönetebiliriz. Bu işletim sistemlerinin hepsi bulundukları pc üzerindeki aynı donanımı kullanır ve bu durum hiçbir sıkıntıya yol açmaz. İşte bunu sağlayan VmWare sanallaştırma teknolojisidir.

 

 

VmWare ürünleri sektörde çok farklı amaçlar için kullanılmakta. Örneğin bilgisayarlarını Vista işletim sistemine upgrade eden işletmeler bazı noktalarda hala Xp bilgisayarlara ihtiyaç duyuyorlar. Bu gibi durumlarda Vista içinde çalışan VmWare üzerinden Xp işletim sistemini kullanabiliyorlar. Yada farklı sistemlerle çalışma ihtiyacı duyan geliştiriciler, tasarımcılar bu ürün ile istedikleri işletim sistemlerini aynı bilgisayar üzerinde rahatlıkla kullanabiliyor.

 

 

VmWare ürünleri, özellikle sistem uzmanlığı eğitimi alanların ve bu konuda çalışmaları olanların bir numaralı yardımcısıdır diyebiliriz. Çünkü iyi donanıma sahip tek bir bilgisayar üzerinde sağlam bir test ortamı oluşturulup birçok uygulama gerçekleştirilebiliyor. Yani küçük bir işletme ağından tutun, karışık sistemlerin belirli parçalarına kadar her yapı bütün özellikleriyle taklit edilebiliyor.

 

 

Örneğin 2 adet windows 2003 server, 4 adet xp ve 1adet linux terminalden oluşan ofis yapımızı aynı şekilde VmWare içinde yaratıp üzerinde işlemler yapabiliriz. Yazımızın başında da söylediğimiz gibi hepsi aynı donanım üzerinde çalışır ve tek bir konsoldan yönetilebilir.

 

 

VmWare ürünleri belki 2 elin parmaklarının sayısını geçmez. Ama her bir ürün hitap ettiği kitlenin ihtiyaçlarını en üst seviyede karşılayabilmektedir. Mevcut bir işletim sistemi üzerine kurulan Work Station serisinden tutun, işletim sistemi olmayan bir bilgisayar üzerine kurulumu yapılabilen ESX serisine kadar yaklaşık 10 civarında versiyon mevcuttur. Bizim makale konumuz Work Station 6.0. Bunun dışındaki ürünler için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

 

 

https://www.vmware.com/products/

 

           

 

Kurulum ve yapılandırma ayarlarına geçmeden önce VmWare Work Station ürününün ücretli bir sürüm olduğunun altını çizelim. Ancak üreticinin resmi sitesine kayıt olarak 30 günlük ve kısıtlamasız kullanım için key alabiliyoruz.

 

 

Öncelikle VmWare WS 6.0’ı aşağıdaki linki kullanarak indiriyoruz.

 

 

https://www.vmware.com/download/ws/

 

 

Bu aşamalar esansında sizden üye olmanızı isteyecektir (Register Butonu). Bu üyelik işlemi, programı indirmek ve 30 günlük deneme anahtarını almak için gerekli. Üyelik bilgilerinizi girip kayıt olduktan sonra (Kayıt esansında gerçek bir mail adresi kullanmalıyız çünkü bu maile ürün anahtarı gelecek) tekrar yukarıdaki linke tıklıyoruz ve bu sefer login oluyoruz. Gelen anlaşmayı kabul ettikten sonra aşağıdaki gibi programı indirmeye başlayabiliriz. (Şekil-1)

 

 

 

clip_image001

 

 

                                                                       -Şekil 1-

 

 

 

Bu sırada üye olurken verdiğiniz mail adresinize “Thank you for downloading VMware Workstation 6”başlıklı bir mail gelecek. Bu mail içinde kurulum sırasında kullanacağımız ürün anahtarı mevcut. Bunu bir yere not alıyoruz.

 

 

Program indikten sonra kuruluma başlıyoruz. Kurulum oldukça basit. Kısaca göz atalım.

 

 

 

clip_image002

 

 

                                                                       -Şekil 2-

 

 

 

clip_image003

 

 

                                                                       -Şekil 3-

 

 

 

clip_image004

 

 

                                                                       -Şekil 4-

 

 

 

clip_image005

 

 

                                                                       -Şekil 5-

 

 

 

Gördüğünüz gibi MSN Messenger kurmaktan bir farkı yok. Herhangi bir özel durum söz konusu değil.

 

Makine yeniden başladıktan sonra VmWare programını başlatıyoruz ve bizi aşağıdaki ara yüz karşılıyor. (Şekil-6)

 

 

 

clip_image006 

 

 

                                                           -Şekil 6-

 

 

 

Gördüğünüz gibi program oldukça sade bir ara yüze sahip. Bu ara yüzü iki parça halinde incelersek; üst kısımdaki menüler (Şekil-7)

 

 

 

clip_image007 

 

                                                           -Şekil 7-

 

 

 

1 Numaralı kısım “Power” menüsü. Üzerinde (Soldan sağa) sanal makinelerimizi kısa yoldan Kapatmaya, Durdurmaya, Başlatmaya ve Restart yapmaya yarayan butonlar var.

 

 

2 Numaralı kısım “Snapshot” menüsü. Snapshot özelliği gerçekten süper bir özellik.

 

Örneğin bir işletim sistemi kuruyoruz ve kurulumdan sonra Snapshot ile bir görüntü alıyoruz (Ekran görüntüsü değil). Daha sonra sistem üzerine programlar kuruyoruz, denemeler yapıyoruz ve bir Snapshot daha alıyoruz. Sonra sanal sistemimiz bir anda problem çıkartmaya başlıyor yada bizim geçmişte yaptığımız çalışmanın aynısını yapmamız gerekiyor. Hemen Snapshot menüsü ile geçmişte aldığımız görüntülerden birisine geri dönüyoruz ve eski sistem ile çalışmaya devam ediyoruz. Bir nevi imaj yada geri yükleme noktası gibi düşünülebilir. Ama işlemler oldukça basit ve hızlı gerçekleşiyor.

 

 

Menüdeki tuşlara göz atarsak (Soldan sağa)

 

Yeni Snapshot alma butonu,

 

En son alınan Snapshot’a geri dönme butonu

 

Alınan tüm Snapshotları yönetip, aralarından seçim yapma butonu.

 

 

Bir snapshot almak için “Yeni Snapshot” butonuna basıyoruz ve bir isim giriyoruz. Hızlı bir şekilde o anki sistemin görüntüsü yedekleniyor. Bunun gibi birçok snapshot alabilirsiniz. Daha sonra en sondaki Manage Snapshot butonu ile tüm görüntüleri listeleyip istediğimizi geri yükleyebiliriz. (Şekil -8)

 

 

 

clip_image008

 

 

                                                           -Şekil 8-

 

 

 

Şekil 7 deki 3ncü ve 4ncü menüler ile devam edersek; bu menüler “Görünüm” menüleridir ve sanal makinelerimizi yöneteceğimiz ana konsolun çeşitli tiplerde olmasını sağlarlar. Deneyerek hepsinin işlevini görebilirsiniz.

 

 

Ara yüzdeki ikinci parça ise aşağıda görülen kısımdır. (Şekil 9)

 

 

 

clip_image009 

 

 

                                                           -Şekil 9-

 

 

 

1nci kısım sanal makinelerimiz arasında kolayca geçiş yapmamıza olanak veren Tab çubuğu. Tüm sanal makinelerimizi bu bar üzerinde Tab’lar halinde görüp yönetebiliriz. Mavi çerçevedeki görüntü buna bir örnektir.

 

 

2nci kısım en çok kullanacağımız yerlerden birisi, çünkü yeni sanal makinelerimizi genelde buradan yaratıyoruz. (Yada File menüsünü kullanıyoruz)

 

 

3ncü kısım bir takım altında toplu makine oluşturmak için. Örneğin 2 Server ve 3 terminal ile çalışmak istiyoruz. Makinelerimizi ilk seçenek ile tek tek yaratabileceğimiz gibi, bu kısım altından toplu olarak bir team içinde yaratabiliriz. Yönetimi daha kolay olur. Bunun yanında hepsini aynı anda açıp aynı anda kapatmak gibi güzel avantajlarımız olur.

 

 

4ncü kısım ise daha önceden yarattığımız -örneğin yedeğini aldığımız- VmWare sanal makinelerini yeniden VmWare’e eklemek için.

 

 

Evet bu bilgiler VmWare başlangıcı için yeterli. Şimdi adım adım yeni bir sanal makinenin nasıl oluşturulduğuna bakalım.

 

 

New Virtual Machine” diyerek sihirbazı başlatıyoruz.(Şekil 10)

 

 

 

clip_image010

 

 

                                               -Şekil 10-

 

 

 

Aşağıdaki ekranda iki seçenek var. (Şekil 11)  İlk seçenekte makinenin donanımları VmWare tarafından belirlenen standart donanımlar oluyor. Tek işlemcili, tek diskli, tek Ethernet kartlı vs.. Eğer biz ilk aşamada donanımları ve sayılarını kendimiz belirlemek istiyorsak “Custom” ile devam etmeliyiz. Ancak Typical da olsa Custom da olsa daha sonra istediğimiz donanımı rahatlıkla ekleyebiliyoruz. Onun için kafanızı fazla karıştırmadan “Typical” ile devam ediyoruz.

 

 

 

clip_image011

 

 

                                               -Şekil 11-

 

 

 

Aşağıdaki ekranda kurmak istediğimiz sanal işletim sistemini seçiyoruz. Gördüğünüz gibi desteklenen birçok işletim sistemi ve sürümü listeleniyor. (Şekil 12)

 

 

 

clip_image012

 

 

                                                           -Şekil 12-

 

 

 

Seçtikten sonra “İleri” diyerek devam ediyoruz. (Şekil 13)

 

 

 

clip_image013

 

 

                                               -Şekil 13-

 

 

 

Sanal makinemizin ismini değiştirebileceğimiz gibi dosyaların bulunacağı konumu da değiştirebiliriz. (Şekil 14) Buradaki isim VmWare konsolunda makineler arasında geçiş yaptığımız Tab çubuğunda yazacak olan isim.

 

 

 

clip_image014

 

 

                                               -Şekil 14-

 

 

 

Aşağıdaki ekran, yarattığımız sanal makinemizin bir ağa erişip erişmeyeceğini, erişecekse nasıl erişeceğini belirlediğimiz ekrandır. (Şekil 15)

 

 

 

clip_image015

 

 

                                               -Şekil 15-

 

 

 

İlk seçenekte, ağ erişimi için gerçek makine ile sanal makine arasında bir köprü (bridge) oluşturulur. Sanal makinemiz ağ kaynaklarına erişmek için gerçek makinenin ağ kartı üzerinden çıkış yapar. Ama sanal makinemizin -gerçek sistemden ayrı olarak- ip adresi ve MAC adresi vardır. Yani ağ içinde gerçek bir bilgisayar gibi davranır.

 

 

İkinci seçenekte, sanal makinemiz ağa erişim için -direkt olarak- gerçek makineye bağımlıdır. Çünkü ortada bir NAT mekanizması vardır. Kendisini ağa tanıtan gerçek bir IP adresi yoktur. Sanal makine ile gerçek makine arasında özel bir bağlantı vardır ve NAT yapılarak ağa erişir. (Modem üzerinden internete çıkmak gibi düşünebilirsiniz.)

 

 

Üçüncü seçenekte, sanal makinemiz yalnızca gerçek makinemiz ile konuşur. İki bilgisayarı switch vs.. olmadan direk birbirine bağlamışız gibi düşünebilirsiniz. (cross cable gibi)

 

 

Son seçenek ise sanal makinemiz herhangi bir ağa erişmeyecekse tercih edilir.

 

Yorumlar

Yorum bulunamadı.

Bir Yorum Yazın