Veeam Backup Enterprise Manager 7 Kurulumu , Konfigürasyonu ve Kullanımı
Kategori: Veeam Backup
Merhaba Değerli bilişim gönüllüleri arkadaşlarım, bu makalemizde sizlerle Veeam firmasının geliştirmiş olduğu “Veeam Backup Enterprise Manager 7 ” ürünü hakkında kurulum, konfigürasyon ve kullanımı hakkında detaylı bilgiler sunmaya çalışacağım.
Öncelikle bu yazılıma neden ihtiyacımız buna değinelim , “ Veeam Backup & Replicaton ” ile backuplarımızı problemsiz alıyoruz ve her geçen gün büyüyen yapılarımız içerisinde artan sunucularla birlikte aldığımız backup dosya boyutu ve sunucu sayısı da hızla artmaktadır.
Buradan yola çıkarak büyüyen bu backup yapısının takibi ve yönetimi konusunda tüm backup sistemini yönetmek için bir yönetim yazılımına ihtiyacımız olacaktır ve öyle de olduğunun farkına varan Veeam firması yine yapmış güzelliğini ve herhangi bir ek ücret ödemeden bu yazılımı bizlere sunuyor.
Gerek backup dosyalarının ve sunucularının yönetimi gerekse backup sürecinin takibi açısından güçlü özelliklere sahip bir ürün olan “Veeam Backup Enterprise Manager 7” backup yönetimi ile ilgilenen sistem yöneticisi arkadaşların çok işine yarayacağı kanaatindeyim.
Temel olarak Veeam Backup Enterprise Manager hakkında kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra esas konumuz olan uygulama kısmına geçelim.
Makale süreçlerimiz;
1 – Veeam Backup Enterprise Manager 7 KURULUMU ;
2 – Backup Enterprise Manager 7 KONFIGURASYONU ;
3 – Veeam Backup Enterprise Manager 7 KULLANIMI ;
Şeklinde olacaktır.
İlk bölüm ile başlıyoruz.
1 – Veeam Backup Enterprise Manager 7 KURULUMU ;
INSTALL dosyasını çalıştırdıktan sonra açılan pencereden “Veeam Backup Enterprise Manager Install ”seçeneğini seçerek kuruluma başlıyoruz.
Veeam Backup Enterprise Manager Kurulum ekranında àNext ile devam ediyoruz.
Lisans anlaşmasını kabul ettikten sonra àNext ile devam ediyoruz.
Lisans Anahtarı dosyasını ekledikten sonra àNext ile devam ediyoruz.
Açılan pencerede Veeam Backup Enterprise Manager 7 için kurulacak olan web server özelliğini görmekteyiz, burada àNext ile devam ediyoruz.
Kurulum için gerekli komponentlerin kurulu olup olmadığı kontrol edildikten sonra eksik komponentlerin kurulumu için à install ile devam ediyoruz.
Gerekli komponentler kurulduktan sonra àNext ile devam ediyoruz.
Etkin yetkilere kullanıcı hesabına ait bilgileri girdikten sonra àNext ile devam ediyoruz.
Veeam Backup Enterprise Manager 7 için gerekli olan SQL veritabanını isterseniz sisteminizde var olan SQL server i kullanabilir , isterseniz de yeni kurulum yaptırarak devam edebilirsiniz. àNext ile devam ediyoruz.
Veeam Backup Enterprise Manager 7 in ihtiyac duyduğu default port listesini görmekteyiz ve bu portların ayarlanması için àNext ile devam ediyoruz.
Kurulum için gerekli ayarlamaları geçtikten sonra à Install ile kurulumu başlatıyoruz…
Veeam Backup Enterprise Manager 7 kurulumumu devam ediyor…
Veeam Backup Enterprise Manager 7 kurulumumuz tamamlanmıştır.
Veeam Backup Enterprise Manager 7 Kurulum işlemini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra 2. Bölümde konfigürasyon ayarlarını yapmak için devam ediyoruz.
2 – Veeam Backup Enterprise Manager 7 KONFIGURASYONU;
Masaüstünde oluşan Veeam Backup Enterprise Manager 7 ikonu ile programı başlatıyoruz.
Kullanıcı bilgilerimiz ile giriş yapıyoruz.
Giriş yaptıktan sonra Veeam Backup Enterprise Manager 7 configuration ekranını görmekteyiz.
Veeam Backup Enterprise Manager 7 ‘ ye giriş yaptıktan sonra öncelikle “ Configuration “ menüsü altından sırasıyla tüm ayarlamaları yapacağız.
Backup Servers sekmesi; ile başlıyoruz, Add butonu ile sistemimiz içerisinde “Veeam Backup & Replication”yazılımının kurulu olduğu yedekleme server ‘ımızın IP adresini ve yetkili kullanıcı hesabına ait bilgileri giriyoruz.
Vcenter Servers sekmesinde; sistemimizde kullandığımız vCenter’ ları görebiliyoruz, Vcenter ı seçtikten sonrainstall butonu ile Vcenter konfigürasyonunu da tamamlamış oluyoruz.
Search Servers sekmesinde; Search Servers özelliği opsiyonel bir özelliktir , daha önce aldığımız backup dosyaları içerisinde dosyaları arama imkanı sunan ve bu dosyaları restore etme imkanı sağlayan bir özelliktir.
Şayet çok fazla dosya içerisinde sürekli aramalar ve restore işlemleri yapıyorsanız ve bu arama işlemlerinin daha performanslı olmasını istiyorsanız ekstradan sisteminize kurduğunuz bir “Windows search server” iniz varsa buradan sisteme tanıtabilirsiniz.
Session sekmesinde ; backup dosyaları ve job lar hakkında oluşan işlemlere ait session ve log bilgileri izlenebilmektedir.
Herhangi job a tıkladığınızda ilgili log dosyası içerisinden işleme ait süreçleri aşağıdaki şekilde görebilmekteyiz.
Roles sekmesinde ; Veeam Backup Enterprise Manager 7 içerisinde istediğimiz kullanıcılara yetki rolleri verebildiğimiz bir bölümdür.
Settings sekmesinde; olay günlüklerinin ne kadar süreyle tutulacağı dosya kataloglarının ne kadar periyotlarda barındırılacakları gibi işlemelerin ayarlamaları yapılabilmektedir.
Licensing sekmesinde ; Veeam Backup & Replication ürünü hakkında lisans bilgilerinin görüntülenebildiği bölümdür.
Lisanslı host’ lardan herhangi birini seçtiğinizde detaylarında hangi job’ ların çalıştığını dahi görebilme imkânımız vardır.
Notificasyons sekmesinde ; backup süreçleri hakkında yetkili yönetici ve Admin’lere işlemler hakkında bilgilendirme mailleri gönderme imkanı sunulmaktadır , ihtiyacınıza göre ilgili kişilere mail gönderimi yaptırabilirsiniz.
Site Settings sekmesi nde; “ Last 24 hour” ve “Last 7 day” bölümlerinde Backup dosyaları ve job’lar hakkında grafiksel sonuçlar aldığımız için bu grafikler hakkında ayarlamalar yapma imkanı sunmaktadır.
About sekmesinde; Program ile ilgili servis, katalog ve web servisi gibi hizmetler hakkında bilgilerin görüntüleyebilme imkanı sunmaktadır.
Böylelikle 2. Bölümümüz olan “Veeam Backup Enterprise Manager 7 konfigurasyon” bölümünü de tamamlamış olduk.
Şimdi ise 3. Bölümümüz olan “Veeam Backup Enterprise Manager 7 kullanımı “ hakkında bilgiler vermeye.
3 – Veeam Backup Enterprise Manager 7 KULLANIMI;
Last 24 hours ; sekmesi ile başlıyoruz , Bu bölüm bize backup işlemleri ile ilgili son 24 saat içerisinde olan biten tüm süreçlerin özetini gerek sayısal gerekse grafiksel olarak sunan bir rapor penceresi gibidir.
Bu ekranda;
Backup server sayısı, job sayısı, Virtual Machine sayı, Çalışan job sayıları, Başarılı Başarısız job sayıları, Alınan backup dosya boyutları gibi birçok istatistiki bilgiyi görme imkanımız var.
Reports sekmesi ; Veeam Backup Enterprise Manager 7 in backup yönetiminin yanı sıra raporlama açısından da ne kadar başarılı olduğunu görmemizi sağlayacağı bölümdür.
Çalıştırdığınız bir backup job una ait süreçler tamamlanıncaya kadar gelişen süreçler hakkında ihtiyacınız olabilecek özet bilgileri bulabilirsiniz.
Herhangi bir job a tıkladığınızda detay bilgi ekranında o job a ait job başlangıç ve bitiş tarih-saat bilgisine, job un çalışması bittikten sonra sonucun başarılı yada başarısız olduğu bilgisine, alınan backup dosyası boyutuna, backup alma hızı ortalama bilgisi gibi bilgilerinden oluşan backup job detaylarına ulaşabiliyoruz.
Job ait çalışma süreçlerinin tüm detaylarına ulaşabildiğiniz gibi ayrıca bu detay bilgileri Excel ortamına aktarma imkanı sunan Veeam Backup Enterprise Manager 7 bizlere zahmetsiz raporlar elde etme imkanı da sunmaktadır.
Jobs sekmesinde; sistemde çalışan backup joblarla ilgili çalışma bilgilerine, sonuç ve hataları hakkında açıklamalar ulaşabildiğimiz, yine bu bilgileri Excel ortamına aktarabildiğimiz bölümdür.
Benzer Yazılar
Veeam Backup & Replication 6.5 Versiyon Upgrade
Kategori: Veeam Backup
Sanal ortam yedekleme ve replikasyon konusunda sistem yöneticilerinin işini kolaylaştıran, onlara alınan bir backup dosyası konusunda bu kadar çok ger...