Symantec Backup Exec Lisanslama



08Haziran2016

Symantec Backup Exec Lisanslama

Bu yazımızda Backup Exec ürününün karmaşık lisanslama modelini basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Umarım başarılı olabilirim. Öncelikle yazılım’ın son sürümü Backup Exec 15 (2015 degil). Yeni sürümün lisanslama yapısında bir takım değişiklikler yapıldı. Ürünün lisanslama modelleri ve içeriğindeki bileşenlerin ne anlama geldiğini inceleyeceğiz. Lisanslama rehberi toplam 18 sayfadan oluşmaktadır. Daha önceki sürüm(Backup Exec 2014)’e ait lisanslama rehberi daha kısaydı ve gerçekten çok bir şey anlaşılmıyordu.

Ürün lisanslaması yaparken, bazı durumlarda müşterilerimize bir çok soru sormak zorunda kalabiliyorum. Bu durum karşı taraf için sıkıcı olduğunun farkındayım.  Farklı ürünlerde, sunucunun CPU sayısını öğrenmek yeterli iken, backup exec tarafında hem fiziksel hem de sanal bir yapıyı lisanslamak istediğimizde birden çok soru sormamız gerekebiliyor. Nihayetinde, müşterinin altyapısına göre maliyet noktasında etkili bir lisanslama çalışmasını yapmış oluyoruz.

Öncelikle, Backup Exec ürününün tüm bileşenlerini aşagıdaki şekilden inceleyebilirsiniz.

Not : Backup Exec 15 sürümünde “File System Archiving Option” ve “Exchange Mailbox Archiving Option” kısımları lisanslamadan çıkarılmıştır. Artık satışı yapılmamaktadır.

Backup Exec ürününün lisanslama modelleri biraz daha yakından  inceleyelim.

Klasik:

Klasik lisanslama modelinde; “Backup Exec Server”, “Agents” ve “Options” ’lar ayrı ayrı satın alınmalıdır. Sistem altyapısının sanal yada fiziksel olması, merkezi yönetim ve raporlama, uygulama sunucu türleri gibi durumlar gözönünde bulundurularak ihtiyaç duyulan bileşenler lisanslamaya dahil edilir.

VRAY Sürümü:

Tamamen sanal sistem altyapısı olan ortamlar için tasarlanmıştır. Lisanslama, sanallaştırılmış host’un CPU ve Core adetine göre yapılmaktadır. Core tarafında iki opsiyon vardır.

2 – 6 core arası8 core+ üstü

Small Business Sürümü:

Sunucu sayısı az olan işletmeler için tasarlanan bir lisanslama modelidir. Sunucu işletim sistemi Microsoft Small Business Server/ Essential Server ise, bu lisanslama önerilir. Ayrıca farklı işletim sistemine sahip sunucularınız varsa,  1 small business lisansı ile maksimum 3 adet sunucuyu koruyabilirsiniz.

Capacity Sürümü :

Capacity lisanslama da, “Backup Exec yazılımı”, “Agent” ve “Options” ’ların tamamı bulunmaktadır. Lisanslaması, yedeklenecek veri miktar(TB)’ına göre yapılmaktadır. Bu veri, yapılandırılmamış veri olarak düşünülmelidir. Aslında bu veri hesaplamasını partnernet portalından indirebileceğiniz “CapacityAssessment_Launcher” aracı ile kolayca yapabilirsiniz. Herhangi bir windows tabanlı sunucu üzerinde bu aracı çalışıtırarak yedeklenecek sunucuları seçmeniz ve veri büyüme oranını belirtmeniz yeterlidir.

Capacity Lite Sürümü :

Backup Exec 15 sürümüyle birlikte çıkan yeni bir lisanslama modelidir. Capacity lisanslama ile aynı şekilde lisanslanır ve  Capacity lisanslamaya göre daha az “Agent” ve “Options” bulunmaktadır. Haliyle fiyat olarak daha uygundur.

Capacity ve Capacity Lite Lisanslama modeli arasındaki fark için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

BE

Lisanslama modelleri yazımızın başında da belirttiğimiz gibi sistem altyapısına göre belirlenmekteidir.

Şimdi de, lisanslama modelindeki tüm bileşenleri tek tek inceleyelim ve ne işe yaradığına bakalım. Örnek 3 senaryo ile makelemizi sonlandıralım.

Backup Exec Server  :

Temel bir bileşendir. Yedekleme ve kurtarma görevleri, raporlar’ın oluşturulduğu ve depolama alanlarının tanımlandığı ana yazılımdır.

Agent for windows:

Bir sunucu üzerinde açık durumda yada kullanımda olan dosya-klasör yedeklemesi için kullanılır.

Agent for Applications and Databases :

Ortamınızda ki Microsoft Exchange Server, Active Directory, Microsoft SQL Server, Microsoft SharePoint, Oracle, Enterprise Vault, Lotus Domino gibi uygulama sunucularının yedeklenmesi için kullanılır.

Agent for VMware and Hyper-V :

Vmware / Hyper-v Host’larınızda çalışan sanal sistemlerin yedeklenmesi için kullanılır. VMware vSphere vStorage API ve Microsoft Volume Shadow Copy Service (VSS) entegrasyonu ile yedekleme ve kurtarma işlemlerinde maksimum performans sağlar. GRT(Granuler Recovery Technology) özelliği ile bir sorun halinde tüm sanal sunucuyu kurtarmak yerine sadece ihtiyacınız olan veri(dosya,klasör)yi kurtarabilirsiniz.

Agent for Linux :

Linux işletim sistemlerini korumak için gerekli olan bir bileşendir. En bilinen Linux sürümlerine destek verilmektedir.  Hangi sürümlere destek verildiği ile ilgili detaylı bilgiye aşagıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://download.veritas.com/resources/content/live/SFDC/25000/000024530/en_US/be_15_scl.html?__gda__=1450310216_4c8106d7d5c77aaca21812c15fbc3b69

Agent for Remote Media for Linux Servers :

Remote Media Agent’ın görsel bir arayüzü yoktur. Backup Exec sunucusu üzerinden yönetilir. Diyelim ki, uzak bir lokasyonda linux bir sisteminizi kendi diskleri üzerine yada bağlı olduğu depolama cihazına yedeklemek istiyorsunuz. Bu tarz senaryolarda, yedekleme ve kurtarma işlemlerinde ki performans en önemli kriterdir. Buna göre, yedeği alınacak Linux sistemi üzerine RALUS kurulumu yapılır. Kısacası, Backup exec sunucusu aradan çıkar ve Linux sistemi ile depolama cihazı arasında doğrudan bir bağlantı kurulur. Daha detaylı bilgi için : https://www.veritas.com/support/en_US/article.HOWTO23504

Agent for Mac :

İntel mimarisinde çalışan Mac OS X işletim sistemlerini korumak için gerekli olan bir bileşendir. Hangi sürümlere destek verildiği ile ilgili detaylı bilgiye aşagıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://download.veritas.com/resources/content/live/SFDC/25000/000024530/en_US/be_15_scl.html?__gda__=1450310216_4c8106d7d5c77aaca21812c15fbc3b69

Library Expansion Option :

Tape Kütüphanesinde bulunan sürücüleri lisanslamak için gerekli olan bir bileşendir. Varsayılan bir sürücü(LTO) desteklenir. Yani tape kütüphanesinde tek sürücü varsa LEO lisansının alınmasına gerek yoktur.

VTL Unlimited Drive Option :

Varsayılan olarak, virtual tape library üzerinde ki bir sürücü için lisans gereksinimi bulunmamaktadır. Fakat VTL üzerinde ek sürücüler yapılandırıldıysa, “Virtual Tape Library Unlimited Drive Option” satın alınmalıdır.

Enterprise Server Option :

Şirketinizin farklı lokasyonlarda şubesi olduğunu varsayılım. Planlanan yapıda ise, merkezi yedekleme, raporlama, DR(disaster recovery) site’ına yedekleme yapılacağını düşünelim. Bu tür senaryolar için gerekli olan bileşendir. Bu bileşen sayesinde, tek bir noktadan birden çok Backup Exec Server yönetilebilir. Tabi bu yapıda bir sınırlama bulunmaktadır. Sınırlamayı açıklamadan önce CAS ve MBES yapısını anlamamız faydalı olacaktır.

CAS(Central Administration Server) : Merkezi Backup Exec sunucusudur. Birden çok Backup Exec yazılımını yönetir.MBES (Managed Backup Exec Server) : CAS tarafından yönetilen Backup Exec sunucusudur.

Eğer CAS sunucusu Full SQL üzerine kurulu ise, toplamda 180 adet MBES sunucu yönetilebilir.

Eğer CAS sunucusu SQL Express x64 üzerine kurulu ise, toplamda 50 adet MBES sunucu yönetilebilir.

NDMP Option :

NetApp, EMC Celerra ve IBM N serisi depolama cihazlarının NDMP protokolü ile bağlı oldukları tape depolama cihazlarına yedekleme ve kurtarma işlemleri için gerekli olan bir bileşendir. Bunun için NAS cihazlarının NDMP protokolünü desteklemesi gerekmektedir.

Deduplication Option :

Depolama cihazlarının ve network altyapısının daha etkin kullanımı için gerekli olan bir bileşendir. Backup Exec deduplication motoru sayesinde, veri tekilleştirmesi yapılarak network üzerinden daha az veri aktarımı yapılır. Bu sayede daha hızlı yedek alabilirsiniz. Aynı zamanda, her defasında tekilleştirme sonucunda benzersiz verilerin yedeği alınacağından dolayı depolama alanlarında daha az yer kullanılır.Partnernet portalından, deduplication işlemini grafiksel bir arabirim ile anlatan aracı(Backup Exec Deduplication Assessment Tool) indirip kullabilirsiniz.

Örnek senaryo 1 : Klasik Lisanslama

Sistem altyapısı;

1 adet windows dosya sunucusu(fiziksel),1 adet exchange mail sunucusu(fiziksel),

Yukarıdaki sistem altyapısına göre aşağıdaki lisanslar gereklidir.

1 Backup Exec Sunucusu1 Agent for Windows1 Agent for Applications and Databases

Örnek senaryo 2 : VRAY Lisanslama

Sistem altyapısı;

2 adet sanallaştırılmış sunucu ve her bir sunucu da 2 CPU ve 8 core bulunmakta,Toplamda 20 sanal makina kurulu ve çalışır durumda,

Yukarıdaki sistem altyapısına göre aşağıdaki lisanslar gereklidir. Sanal sunucu sayısı önemli değildir.

4 VRAY 8 core plus (2 X 2 ) 2 adet host ve 2 CPU.

Örnek senaryo 3 : Small Business Lisanslama

Sistem altyapısı;

2 Microsoft Small Business/ Essential Server,

Yukarıdaki sistem altyapısına göre aşağıdaki lisanslar gereklidir.

2 x Small Business Edition

Lisanslama ile ilgili makalemizin sonuna geldik. Umarım faydalı bir makale olmuştur.

Yorumlar

Yorum bulunamadı.

Bir Yorum Yazın