Dell Blade Platform Update



29Temmuz2016

Dell Blade Platform Update

dellYeni aldığınız Dell Blade sunucularınızın performanslı çalışabilmesi için güncel firmware update’lerinin olması büyük önem taşımaktadır. Bu yazımızda Dell System Services bölümünde Platform Update işlemlerinin nasıl yapılacağını anlatacağım.

Öncelikle Dell sunucumuza IDRAC ile giriş yapıyoruz

clip_image002

Server Status bölümünde sunucumuzla ilgili bir çok durumu görebilmek mümkün. Şu an ilgilendiğimiz bölüm update olduğu için  BIOS ve Idrac versiyonlarını kontrol ediyoruz.

clip_image004

http://www.dell.com/support/ adresine aşağıdaki resimde gördüğümüz Servis Tag numarasını yazarak sunucumuz için hazırlanmış driver ve firmware dosyalarına kolayca ulaşabiliyoruz.

 

clip_image006

Girdiğimiz servis numarasından sonra ilgili sunucumuz için kullanılabilecek driverları listeliyor.

clip_image008

İşletim sistemi bölümüne not appliace seçerek System Management altından Server Update Utility Management ISO ile tüm güncellemelerin bulunduğu bir DVD yi indireceğiz.

clip_image010

İndirdiğimiz ISO dosyasını IDrac üzerinden Virtual Media olarak göstermemiz gerekiyor.

clip_image012

Sonrasında sunucumuzu restart ederek. F10  ile System Servisi ni başlatıyoruz.

clip_image014

clip_image016

clip_image018

System Servisinin başlaması biraz uzun sürebilir endişelenmeyin J Unified Server Configurator açıldı.

Şimdi Platform Update seçeneği ile güncelleme kontrollerini ve işlemlerini yapmaya başlayacağız.

clip_image020

Sonraki adımda Launch Platform Update seçeneğini seçiyoruz.

clip_image022

Seçeneklerde FTP / CD ve USB seçenekleri mevcut Virtual CD kullanıyoruz.

clip_image024

clip_image026

Resimde gördüğünüz Current bölümünde sistemde yüklü olan sürümler Avaible bölümünde ise cd de yer alan güncel versiyonlar görünüyor. Platform Update bölümünün en güzel özelliği sadece güncellemeniz gereken seçenekler seçili olarak geliyor. Bunlardan değişikllik yapmak istemediğiniz mevcutsa ayrıca seçimden çıkabilirsiniz.

clip_image028

Apply dedikten sonra, “The updates you are trying to apply are not Dell-authorized updates ” uyarısı ile karşılaşıyorsanız nedeni  iDRAC V 1.85 yada Lifecycle Controller – V 1.5.2 dan daha eski bir sürüm olabilir.  
Bu versiyonlardan öncesini Platform Update ile güncelleme yapamıyoruz.

Bu güncelleme Platform Upda haricinde sunucu üzerindeki işletim sistemlerinden Windows yada Linux üzerinden yapılabiliyor. Fakat bu cihazlar genelde Sanallaştırma ürünleri kullanılmak için satın alınıyor ve bir çoğunda Vmware ESX server kullanılıyor. Bu güncellemeleri ESX üzerinden yapamadığımız için varolan kofigrasyonu bozdan yapabileceğimiz tek seçenek linux live CD kullanımı.

Centos Live CD ISO suna aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.

http://linux.dell.com/files/openmanage-contributions/omsa-71-live/

OMSA71-CentOS6-x86_64-LiveDVD

Virtual cd bölümüne Centos Live CD’mizi ekledikten sonra sunucumuzu tekrar restart ederek F11 ile Boot Manager ile Virtual Cd üzerinden boot olmasını sağlayacağız.

clip_image030

clip_image032

Seçimlerimizi yaptıktan sonra Centos üzerinden boot işlemi başlatıyoruz. Boot cd içinde local diske kurulum yapmıyor bu nedenle varolan vmware yada başka bir işletim sistemi zarar görmeyecektir. Yinede öncesinde yedek almanızı öneririm.

clip_image034

clip_image036

Local bilgisayarınızdaki CD leri mount edebiliyorsunuz fakat bu işlem dosya boyutuna ve network hızınıza göre uzun sürebilmektedir.

clip_image038

Evet live CD üzerinden işletim sistemimiz açıldı üst menü üzerinden Application / System Tools / Terminal uygulamasını açıyoruz. 



Virtual DVD bölümünü Live CD için kullandık bu nedenle Update Utility ISO muzu farklı bir sunucuya upload ederek network üzerinden erişim sağlayacağım.

Console üzerinde

sudo su

voncig add em1 103   (burada yer alan 103 vlan id bölümü)

ifconfig em1.103 10.30.30.20 netmask 255.255.255.0 up //(file share açılmış alana erişim için network tanımlarımızı giriyoruz.)

mkdir /tmp/ntfs 
mkdir /tmp/cd

mount -t cifs //10.30.30.21/d$ -o username=administrator,password=<şifreyi_yazın> /tmp/ntfs (Dosyamıza erişeceğimiz share alanı bulunan sunumuzun erişim bilgilerini giriyoruz.)

mount -o loop /tmp/ntfs/OM_711_SUU_FULL_ISO_A00.iso /tmp/cd 
/tmp/cd/repository/Lifecycle-Controller_Application_6V5JC_LN32_1.5.5.27_A00.BIN

çalıştırılır. Gelen liste görüldükten sonra "q" tuşuna basılarak devam edilir.

 

Bu işlemlerden s onra sunucunun Idrac bağlantısı kopacaktır. Ortalama 5 dk sonra sunucunuzu tekrar reboot ederek F10 ile System service bölümüne girmemiz gerekecektir.

Öncesinde Firmware ve Driver’ların bulunduğu Update ISO’ sunu Virtual CD olarak eklemeyi unutmayın.

NOT: makalede CD mount işlemleri için kendi pc mi kullandım fakat sunucu üzerindeki USB ile de bu işlemleri gerçekleştirebiliriz.

clip_image040

Gördüğünüz gibi Lifecycle Controller update edildi diğer tüm güncellemelerinizi Platform Update üzerinden yapabilirsiniz.

clip_image042

Yorumlar

Yorum bulunamadı.

Bir Yorum Yazın